Dramatik

ALLAN
Estrad Norr och Dalateatern 2024

Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sån som alla känner igen?

I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda, sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken?

Pjäsen ALLAN är ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg.

”I arbetet med pjäsen försöker jag nysta i de trådar som väver en mänskas liv. Hur påverkas vi av grannar, samhälle, klass, ekonomi, kropp, kläder? Förutom en gedigen resaerch och samtal med människor som levt kring Allan har jag också gått på jakt efter Allans egna konstnärliga ton. Jag vill att pjäsen ska genomsyras av hans humor och det där ärliga, kroppsnära.” – Elsa Berggren, dramatiker.

Av: Elsa Berggren
Regi: Patrik Pettersson
Medverkande: Andreas Liljeholm och Susanne Ekman Hellström.
Musiker: Carin Blom
Scenografi: Jens Gustavson
Kostym- och maskdesign: Cajsa Jackson
Föreställningen är en samproduktion mellan Estrad Norr och Dalateatern.
LÄNK TILL FÖRESTÄLLNINGEN

NYPREMIÄR Tårtbagaren
På Teater Halland våren 2024

Foto: Malin Arnesson.
Stadens nya tårtbagare radar upp diplomen på hyllan och gör sig redo för sina första kunder. Nu ska de få smaka på kokostoppar med saffran, wienerbröd och kaffekringlor, choklad och kolakrämstårta, ganache på hallon och lakrits och klassisk tårta med spetsdekor. Tårtbagaren vet vad gott smakerna kan göra med människorna, att man plötsligt vågar sådant man aldrig vågat förut. Men vem hade kunnat förutse att det skulle urarta så? Plötsligt byggs en mur, utomstående släpps inte in och bagaren tvingas lägga gift i smeten.

Av: Elsa Berggren
Regi: Anna Ulén
Medverkande: Agnes Persson & Petter Heldth
Musik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén
Scenografi & Kostym: Karin Dahlström
Mask: Tove Eneroth

LÄNK TILL FÖRESTÄLLNINGEN

NYPREMIÄR Hästborttagningen
Turnerar med Boulevardteatern 2023

Foto: Martin Skoog

Av: Elsa Berggren
Regi: Roger Westberg
Medverkande: Sanna Persson Sannerholm, Ulf Evrén och Ulf Montan
Musik & Kostym: Urban Hedin
Scenografi/attribut: Jens Gustavson
Attribut: 
Sally Langford, 
Anders Rudolfsson
Mask: 
Emma Haake
Dramapedagog: Linnea Lundberg
Foto: Sandra Lee Pettersson
Producerad av: Estrad Norr Scenkonst i Region Jämtland/Härjedalen

LÄNK TILL FÖRESTÄLLNINGEN

Hästborttagningen
Urpremiär på Estrad Norr 2021-2022

Foto: Sandra Lee Pettersson
Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. Tycker skolan. Med hjälp av en tankeborttagare tvingas Amarin kliva in i sitt eget huvud för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Men i huvudet träffar hon den snubblande hästteckningen Madg och drömhästen Meyden, de visar Amarin hennes allra innersta rum och plötsligt är ingenting som hon hade trott. Vem är det egentligen som ska tas bort? Och vad är det hon inte minns? Följ med på ett äventyr genom tankarnas myllrande värld. En ut- och invänd föreställning om jakten på sitt rätta jag.

Länk till föreställningen

NYUPPSÄTTNING! Tårtbagaren
Teater Västernorrland 2020 och 2022

Tårtor, socker, bakverk, kolasås, grädde, marsipan, maräng… Och en mur.
I denna skruvade komedi får vi följa den karismatiska bagaren Melissa som flyttar till en ny stad och gör succé med sina fantasifyllda bakverk. Men framgången har en baksida när en mur plötsligt byggs för att staden ska bli som förr, och Melissa ställs inför sitt svåraste val någonsin. Tårtbagaren är en varm berättelse om att vara sig själv, stå upp för det man tror på och våga göra motstånd mot orättvisor.

Av: Elsa Berggren
Regi: Kristoffer Berglund
Medverkande: Ellen Hennig Öhrström och Victor Wigardt
Scenografi: Anna Olofsson
Kostymdesign: Cecilia Götedotter Axelsson
Maskdesign: Charlotta Widell
Koreografi: Martin Forsberg

Tårtbagaren för de yngsta, från 4 år, får nypremiär i Teater Västernorrlands händer. Premiär december 2020 med turné 2022. LÄNK TILL FÖRESTÄLLNINGEN

NYUPPSÄTTNING! Tårtbagaren
Spelas på ung scen/öst i regi av AnnaLina Hertzberg.
Tårtbagaren plockas upp av ung scen/öst men med en ny målgrupp: årskurs 2-3. Turnerar i östgötska klassrum våren 2020. Länk: ung scen/öst – Tårtbagaren

NYUPPSÄTTNING! Tårtbagaren Manus.
Spelas på Teater Halland i regi av Anna Ulén.
Tårtbagaren får nytt liv och ny målgrupp i Teater Hallands uppsättning! På turné i Halland och angränsande regioner hösten 2019 och våren 2020 från 4 år och uppåt. Länk: Teater Halland – Tårtbagaren

In i dimman
Musikalutveckling i projektet Plattform för ny musikal. Ett samarbete med Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Östgötateatern. Hösten 2018. manus och sångtexter av Elsa Berggren. Komposition av Hugo Therkelson. Länk: Hugo Therkelson.

EN AV DEM
Tredje delen i en episodpjäs på fyra delar. En del av projektet Winter Tales, Nordic Drama platform 2 där dramatiker från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island samskriver. Spelades på Dramafronten (Köpenhamn) vintern 2018.

Tårtbagaren. Manus.
Spelades på ung scen/öst våren 2018 i regi av AnnaLina Hertzberg.
Tårtbagaren Melissas nyöppnade bageri startar en otäck samhällsutveckling i den dammiga lilla staden. En sötsockrad saga om passivitet, olydnad och att ta ställning. Turnerade i klassrum för åk 4-5.

Foto: Bertil Hertzberg
Länk till föreställningen

S* Munditia Devon Rex. Manus.
Spelades på Folkteatern Gävleborg våren 2017, regi av Marie Nikazm Bakken.
Ingrid är 30 år, långtidsarbetslös och bor hemma hos pappa när hon får en praktikplats på katteriet S*Munditia Devon Rex. Uppfödaren drömmer om att avla fram den perfekta Devon Rex-katten. Ingrids liv tar en oväntad riktning när hon blir gravid med den över-fertila hankatten Efraim. En våldsam komedi om raskatter och perfektion.

Foto: Milja Rossi

Du gnisslar (musikal). Manus, sångtexter.
Spelades på ung scen/öst våren 2017. Tonsatt av Hugo Therkelson, regi av Elmira Arikan.
De utstötta syskonen Sam och Nima ska lämna allt och dra iväg på sin trimmade moped. Men moppegänget kommer emellan och Sam lämnas utanför. I ett experiment med mammas gamla verktygslåda trimmar han sig själv till en robot och plötsligt är ingenting självklart längre.

Foto: Markus Gårder

Sen packar jag aldrig mer. (Opera) Libretto.
STHLM New opera, operahögskolan 2017. Tonsatt av Zacharias Ehnvall, regi av Franciska Löfgren.
Kortopera mitt i det smärtsammaste avskedet en människa kan ta.

Bit mig. Manus.
Teaterhjälten 2016, regi av Anna von Bredow.
Bultande åtrå, brustna hjärtan och ond bråd död. Blodbadet kan börja!
Komedi om vampyrer och innerstadsfolk.

Affisch: Tove Liljeholm

1000° fintvätt. Manus tillsammans med Talajeh Nasiri.
Festivalen Unga StDH 2016, regi av Talajeh Nasiri. Medverkade även som skådespelare.
De tre grannbarnen tar alla tillflykt till tvättstugan. Skam och hemligheter skapar de allra vackraste lögnerna i smutstvätten och nya dörrar öppnas på glänt. Skriven i samarbete med skolklasser från Bredängsskolan. För åk 4-6.

Foto: John Gripenholm

Måndansarens minnen. (Musikal) Manus, sångtexter.
Övningsproduktion på StDH 2016, regi av Olle Törnqvist. Tonsatt av Oskar Schillén.
Amireo har tagit sig till den magiska källan för att radera varenda ett av sina minnen. Han står inte ut med de frätande tankarna på misslyckandet vid måndansen. Källans vakterska sköter pappersarbetet och allt går som det ska. Men plötsligt är pappa där.
En fantasymusikal om att känna sig totalt värdelös. För åk 4-6.

Genom ytan. Manus.
Teaterhjälten 2014 i regi av Frida Karlsson, spelades på Teater Tre. Medverkade även som skådespelare. Sjöjungfrudrama om tvåsamhetens förblindande kraft.

När prinsessan begär. Manus och regi.
Teaterhjälten 2012, spelades på Improvisation o.co, Blå Huset i Tensta och på Stockholm Pride. Vann Stockholm Pride och Dramalabbets manustävling 2010.
Sagolandets regent vet precis vad hon vill ha: allt. Hon frossar i praliner, prinsar, damer, hallonsoda och startar krig när andan faller på. Men en dag förälskar hon sig i fel flicka. Vad händer när en prinsessa begär något hon inte kan få? En dråplig kärlekskomedi som vältrar sig i maktens guldskimrande korridorer.

Affisch: Tove Liljeholm

43 thoughts on “Dramatik

 1. Hey,

  The moment we’ve all been waiting for is finally here – GoBuildr is now LIVE! 🎉

  🌐 Create ultra-lightning-fast websites, sales funnels, eCommerce stores, and more in less than 60 seconds, with just a keyword!

  🚀 Say goodbye to the limitations of traditional page builders. GoBuildr combines the functionality of 16 different tools into one powerful app, supercharged with AI-assisted technology.

  ⇒ Click Here To Checkout Demo https://ext-opp.com/GoBuildr

 2. Hey,

  The moment we’ve all been waiting for is finally here – GoBuildr is now LIVE! 🎉

  🌐 Create ultra-lightning-fast websites, sales funnels, eCommerce stores, and more in less than 60 seconds, with just a keyword!

  🚀 Say goodbye to the limitations of traditional page builders. GoBuildr combines the functionality of 16 different tools into one powerful app, supercharged with AI-assisted technology.

  ⇒ Click Here To Checkout Demo https://ext-opp.com/GoBuildr

 3. Hey,

  The moment we’ve all been waiting for is finally here – GoBuildr is now LIVE! 🎉

  🌐 Create ultra-lightning-fast websites, sales funnels, eCommerce stores, and more in less than 60 seconds, with just a keyword!

  🚀 Say goodbye to the limitations of traditional page builders. GoBuildr combines the functionality of 16 different tools into one powerful app, supercharged with AI-assisted technology.

  ⇒ Click Here To Checkout Demo https://ext-opp.com/GoBuildr

 4. He Got 256,354 Free Views With AI…

  Can you believe it?

  People spend thousands of dollars to get that kind of result…

  My friend Kundan just did it for free…

  He only used his new app… AI ScreenSnap…

  It’s the world’s first AI app that can generate videos with the power of Video-Exclusive AI Engine…

  That can edit, record, and generate videos with just a few clicks… with zero experience…

  Click here now and watch AI ScreenSnap in action https://ext-opp.com/AIScreenSnap

 5. BIG NEWS: there’s a brand new software being launched today that legally tricks AI chatbots into recommending YOUR website.

  Go check it out here ==>> https://ext-opp.com/ProfitSGE

  That’s right: Just imagine…there’s 1.5 billion people using AI chatbots every day.
  What if every time someone…

  -> Searched for “best laptops for my needs”… the AI would show them your website?
  -> Asked ChatGPT for “best doctors in my city”… it would send them to your local client’s business?
  -> Begged Google Gemini for “FAST weight loss”… you guessed it, Gemini would FORCE them to visit your site, display your affiliate offer and fill your pockets full of sales!

  This is a TRAFFIC & SEO revolution unlike anything that’s ever come before.

  This is YOUR chance to legally “hijack” traffic from 1.5 billion AI chatbots users and funnel it straight to any offer, site, product – for yourself or your clients!

  Get your copy here ==>> https://ext-opp.com/ProfitSGE

 6. I’ll right away grab your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service.

  Do you’ve any? Kindly allow me recognise in order that I
  could subscribe. Thanks.

 7. Hello there, You have done a great job. I will certainly digg it
  and personally suggest to my friends. I am sure they will be
  benefited from this site.

 8. Elevate Learning Adventures with The Story Shack!

  A library of 200+ high-quality books tailored to the school curriculum.
  StoryShack’s Build a Book bundle features word searches, quizzes, creative coloring pages, high-quality images, and top SEO keywords.
  StoryShack’s StoryCraft Pro bundle includes the ”Melody Minds Library” with 350+ music tracks and ”AnimateMasters Pro,” offering 30+ categories of animations.
  And as if that’s not enough, here are the MEGA BONUSES:

  ✔ 100+ Mega Mazes Pack
  ✔ 100+ Sudoku Elements Pack
  ✔ 100+ Comic Book Template Pack
  ✔ 100+ Handwriting Practice Template Pack
  ✔ 100+ Kids Story Book Templates
  ✔ Canva Book Templates
  ✔ Additional beautiful content like journal prompts
  ✔ INCLUDED: The Ultimate Workbook

  Click https://ext-opp.com/StoryShack to explore The Story Shack e-Learning Collection and seize the opportunity for multiplied income!

 9. This Dude Creates Bitc0in Out Of Thin Air [CRAZY]

  I didn’t believe it either at first…

  Until i saw it works in action >> https://ext-opp.com/Coinz

  You see, Bitc0in and the entire Crypt0 market is about to go through the rough…

  Some smart people will get in now, and make massive gains,
  And some will stand and watch people make money…

  Ultimately, I want you to get in now…

  But here is the issue…

  If you put any kind of money in it now, it would be a huge risk.
  Especially if you put in money that you can’t afford to lose…

  But what my friend, Seyi, did is insane…

  He created the world’s first AI app that literally generates Bitc0in and ETH out of thin air…

  All you need to do is just connect your wallet, and that’s it…

  – You don’t need to analyze the market
  – You don’t need mining equipments
  – You don’t need to trade
  – And you don’t need to invest even a penny

  To create your account with Coinz, and start receiving daily Bitc0in & etheruem for 100% free click here >> https://ext-opp.com/Coinz

  But don’t delay, because the price of Coinz will double very soon…

  Cheers

 10. Coursiify 6-Figure In 60 Days LIVE Event

  Get VIP access to our live mastermind event and copy n’ paste our Coursiify underground system we use to make 6-figures in 60 days.

  This alone is worth 5x what you will pay today, and it’s yours for free!​

  (Value $1997) https://ext-opp.com/Coursiify

 11. Coursiify 6-Figure In 60 Days LIVE Event

  Get VIP access to our live mastermind event and copy n’ paste our Coursiify underground system we use to make 6-figures in 60 days.

  This alone is worth 5x what you will pay today, and it’s yours for free!​

  (Value $1997) https://ext-opp.com/Coursiify

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *